Welkom op de website van Land van Cuijk

30 juli 2024

Het was genieten van het boerendiner

‘Wow wat gaaf en wat mag Land van Cuijk trots zijn op zijn boeren. Wat een passie heeft elke boer. Prachtig hoe bijvoorbeeld boer Maarten Robben uitlegt en laat zien hoe een ui groeit. Leuk om te beleven’. Mooie reacties  die de boeren zaterdag 27 juli kregen.

Ruim 100 deelnemers stapten zaterdagmiddag op de fiets. De start van de derde editie van ‘Op weg naar je diner’ was bij Loeffen Vlees in Haps met koffie en een mini kalfsworstenbroodje, het eerste van de ingrediënten waar de deelnemers langs fietsten.

Beleef wat je eet
Beleef wat je eet. Een fietstocht langs boerenbedrijven en na afloop genieten van een boergondisch diner, gemaakt van producten uit het Land van Cuijk. De wei van vleesveehouder Frank Loeffen was omgebouwd tot een gezellige boerenfestival weide met grazende koeien op de achtergrond.
Bij Bens BoerderEi zagen de deelnemers hoe de leghennen leven en het automatisch inpakken van de  de eieren. Wat een techniek met eigen stroomvoorziening door de vele zonnepanelen op de daken. Bij varkenshouder en akkerbouwer Ardts keken bezoekers de ogen uit hoe de familie Pataad friet maakt van eigen aardappels. ‘Houden ze hier ook varkens? Daar ruik je niets van’, was een van de opmerkingen. Op het land gaf Maarten Robben uitleg over de diverse groentegewassen. Veel interessante weetjes en natuurlijk waren die groenten ook verwerkt in het diner.

Kalfje geboren
Melkveebedrijf Relou presenteerde kaas van eigen koeien. Pieter Relou: ‘Ik vond het mooi dat er zoveel verschillende mensen waren; de ene wist echt helemaal niets van koeien, de ander nog wel wat van vroeger. Daardoor krijg je heel verschillende vragen en gesprekken.’

Bij Melkveebedrijf Lamers in Beugen was het helemaal speciaal: de geboorte van een kalf. Verwonderende blikken en bijzonder om mee te mogen maken. Ook de melkrobots leverde veel vragen  op.
Bij rosékalverhouderij Arts aan de Straatkanseweg groeien stierkalveren op tot vleeskalf. Interessant was de mestverwerking tot koemestkorrels maar ook de voersilo’s met afval uit de humane voedingsindustrie dat voer is voor de kalveren. Een kilometer verder vergaapten de fietsers zich aan de grote machines bij loonwerkbedrijf LvCm die veel werk verrichten voor de boeren.

Boerenleven
‘We hadden heel veel geluk met het weer. Dat gaf in de voorgaande week wel stress; dineren we binnen of buiten? Maar ja zo is het met het boerenwerk ook; veel is afhankelijk van het weer’, zegt Pieter Relou die als bestuurslid ZLTO Land van Cuijk betrokken is bij de organisatie. Hugo Bens, pluimveehouder en voorzitter Land van Cuijk Boert Bewust besluit: ‘Het was echt genieten. Boer en burger beleefden samen een mooie leerzame en culinaire dag. Wij genieten van alle reacties: “Wat heeft ons mooie Land van Cuijk toch veel te bieden.” “Samen hebben we veel geleerd en lekker gegeten én alles natuurlijk uit het Land van Cuijk”.

Bekijk hier de film die Omroep Land van Cuijk maakte, het fotoboek op ZLTO Land van Cuijk en een fotoserie op Stal en Akker.

 

 

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteund door onze landelijke partners.

Gouden partners

Zilveren partners

Bronzen partners